13 d’abr. 2011

BURUNDI, QUÈ SIGNIFICA AMANI

El documental Syntoniser Amani, produït per La Bretxa entre l'any 2007 i l'any 2008, ha esdevingut avui una Unitat Didàctica per al seu ús en l'àmbit educatiu.

 Aquesta Unitat Didàctica, titulada "BURUNDI: QUÈ SIGNIFICA AMANI?", ha sigut editada per La Bretxa gràcies al suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i a l'Oficina de Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya; i Edualter, una organització dedicada a l'ensenyament a través del cinema, ha col·laborat.

El tema principal de la pel·lícula documental, així com de la Unitat Didàctica, és el procès de pau a Burundi desprès de la guerra civil iniciada en aquest país de la zona africana dels Grans Llacs l'any 1993 i que durà més d'una dècada.


Després de l’Ikiza (les matances del règim burundés el 1972 contra intel·lectuals hutus), refugiats burundeses exiliats a Tanzània van fundar el Partit per l'Alliberament del Poble Hutu, el braç armat del qual és el FNL, Front d'Alliberament Nacional. El 2006, després d'un llarg procés de negociacions amb l'oposició política i armada, el president de Burundi va cridar als combatents del FNL a través de la ràdio per que es desvinculessin del seu grup armat i s’unissin voluntàriament al procés de pau.

Molts ex-combatents acceptaren l'oferta per a poder tornar a casa seva, seguir estudiant, treballar al camp o viure amb les seves famílies, però primer van haver de complir uns requisits i viure en un camp de reinserció.
El documental Syntoniser Amani s'endinsa en la vida de 3 joves ex-combatents del FNL per conèixer les seves aspiracions, la seva problemàtica i les seves opinions sobre l'ajut internacional que se suposa que rebran.

També es compara el tractament que els mitjans de comunicació van fer del conflicte durant la seva etapa més cruel, i el seguiment informatiu de la situació en què va quedar el país després del conflicte i la vida quotidiana dels ex-combatents.

Els materials didàctics “Burundi, què significa amani?” tenen per objectiu conèixer el procés de pau dut a terme en aquest país africà i reflexionar sobre la resolució pacífica dels conflictes i la construcció de pau a través del testimoni de joves desmobilitzats de la guerra civil de Burundi.

Els materials s’adrecen a l’alumnat de 3r i 4rt d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat.
La proposta didàctica està formada pel documental Syntoniser Amani, una breu guia de suport per al professorat i cinc activitats per treballar a l’aula.

Aquí podeu descarregar la Unitat Didàctica de text i a continuació podeu veure tres petits remuntatges del documental original necessaris per dur a terme les activitats 1, 2 i 5, també incloses al nou DVD editat.


El DVD amb el documental en la nova versió de 50 minuts adaptada per a l'aula es pot sol.licitar a La Bretxa: labretxa.africa@gmail.com, de forma gratuïta (costos d'enviament a part).






2 comentaris:

  1. Hola!
    Em dic Clara i sóc professora de Ciències Socials i de Ciutadania en un institut de Secundària.
    He fet un cop d'ull al material sobre Burundi i sembla molt interessant. He vist que em podeu enviar una còpia del dvd, si encara és possible m'agradaria treballar-ho a classe, però he enviat un correu a l'adreça que proposeu per rebre el dvd i sembla que no funciona
    Com ho hauríem de fer??

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
  2. Hola Clara,

    Gràcies pel teu interés, envian's l'adreça i dades de l'IES a labretxa.africa@gmail.com i te'l farem arribar el més aviat possible.

    salut

    ResponElimina