11 de febr. 2011

Portes sang a la teva butxaca?

Portes sang a la teva butxaca? Estimem els nostres telèfons mòbils i la selecció entre diferent models és més gran que mai. Però la producció de telèfons té una cara fosca, tacada de sang. La part essencial dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils vénen de les mines de l’Est de la República Democràtica del Congo.

Coincidint amb la celebració a Barcelona del Congrés mundial de telefonia mòbil - Mobile World Congress (14 a 17 de febrer 2011), la Xarxa d'Entitats per la RD del Congo (de la qual forma part La Bretxa) vol incidir en una realitat amagada: la procedència i les condicions en les quals les grans companyies de telefonia mòbil aconsegueixen la matèria primera per la fabricació dels mòbils i altres ginys, i com multipliquen els seus beneficis.

Parlem principalment del coltan i de la RDC, on se situa aproximadament el 80% de les reserves d'aquest mineral. Per aquest motiu, dijous 17 de febrer, dia de la clausura del Congrés, es projectarà el documental danès Blood in the Mobile a Barcelona, i es realitzarà un cinefòrum amb el seu director, Frank Piasecki Poulsen. Serà als Cinemes Verdi Park (C/ Torrijos 49, Barcelona) a les 22.15h.
La projecció del documental a Barcelona coincideix amb la celebració, del 14 al 17 de febrer de 2011, del Congrés mundial de telefonia mòbil - Mobile World Congress a la capital catalana.

Aquest congrés mostra la cara fantàstica de les prestacions tècniques i innovacions dels mòbils i crida l'atenció de milers de persones amb la presència de més de 1.300 companyies i empreses, però amaga una una altra realitat poc coneguda i ben diferent: la procedència i les condicions en les quals les grans companyies de telefonia mòbil aconsegueixen la matèria primera per a la fabricació dels mòbils, i ginys, i com multipliquen els seus beneficis. Parlem principalment del coltan i de la RDC, on se situen aproximadament el 80% de les reserves de coltan.


La xarxa d'entitats per la RD del Congo és una coalició formada per diverses entitats, ONG i centres de recerca, que treballen activament des de la cooperació, la sensibilització, la denuncia, la recerca i la comunicació intercultural en el conflicte de la República Democràtica del Congo.

Actualment, la constitueixen sis entitats i/o centres de recerca: La Bretxa, Veterinaris sense Fronteres, Escola de Cultura de Pau, Farmacèutics Mundi, Justícia i Pau, Lliga dels Drets dels Pobles i dues persones expertes a títol individual. La coalició neix l'any 2009 per tal d'enfortir les estratègies de participació i de col·laboració entre les pròpies entitats espanyoles i les congoleses per denunciar, crear opinió i informar sobre el conflicte de la RDC. És un espai de coordinació, que treballa des d'un vessant multidisciplinar i plural, i es construeix en base al diàleg, la reflexió i la incidència social i política, a mig i a llarg termini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada