18 de nov. 2012

Bretxa informativa sobre l'est de la R.D. Congo

Avui, Goma, capital de la província del Kivu Nord a l'est de la R.D. Congo està amenaçada per l'avançament de les tropes del moviment rebel M23.



Associated Press (http://www.pulse.me/ap/dacafeeedbdd42cfa78da5d4b9fa28c1)

Més de 50.000 persones estan a punt de desplaçar-se a causa de la por a les represalies i la violència dels combats entre M23 i les tropes de l'exercit congoles (FARDC) i les de la Missió de Nacions Unides (MONUC) que fins ara han donat suport al govern.

Quan això passa a l'est de la R.D. Congo el món mira cap a un altra banda: Gaza i Israel, Síria o la visita del president Obama al sud est asiàtic no deixen espai per parlar de les pors i la violència física que una vegada més pateixen els congolesos. 

Això, no nomès en el nostre context mediàtic, sinò que cap de les 100 paraules o 100 imatges del portal web 10x10, que recull els principals mitjans d'informació anglosaxons, reflecteix avui l'amenaça al Kivu Nord.

Malauradament, ni la violència ni el silenci mediàtic són novetat per aquesta part del mon.

El mes de setembre, Moïses Kambere, secretari general de GADHOP (xarxa que agrupa a 16 organitzacions dels drets humans al Kivu Nord) va visitar Barcelona convidat per la Xarxa d'entitats per la R.D. Congo.

En les xerrades i entrevistes en les que va participar Moïse va advertir de la reactivació de la guerra a l'est del país com a conseqüència de la creació del M23 i del suport que rebia per part dels governs veïns de Ruanda i Uganda (més info de la visita aquí).  L' informe d'observació del segon trimestre de GADHOP aportava dades concrets sobre l'increment d'incidents violents i denunciava als principals autors.

Conferència de Moïse Kambere a la Univ. Politècnica de Catalunya


Malgrat aquest informe, els de NNUU i els d'organitzacions internacionals de drets humans, com Human Right Watch, que desvelen la implicació regional en la nova ofensiva armada la comunitat internacional no ha estat capaç d'adoptar una posició ferma de rebuig a la guerra.

Avui, els ciutadans de Goma i dels pobles de les rodalies es prodan preguntar, com ja fa anys que es pregunten des del inici d'aquesta guerra a finals dels 90, perquè la seva sort no mereix ocupar un espai en els mitjans de comunicació i activar una resposta política responsable i humana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada